|
Кафедри Навчання Програми вступних випробувань Денне навчання Освітні програми Дисципліни та викладачі за програмами підготовки Каталоги вибіркових дісциплін Навчально-методичні комплекси дисциплін Заочне (дистанційне) навчання Аспірантура та докторантура Навчально-виховна робота Акредитація 076 магістр Навчальні курси Електронна бібліотека Типові форми з організації навчального процесу Студентські практики Міжнародна діяльність |
Екологія 2Лекція 2 1. Екологічні фактори. Лімітуючий фактор. Біотичні, абіотичні, антропогенні фактори. 2. Екологічна система, біогеоценоз та його структура. 3. Трофічні ланцюги харчування. 4. Поняття про ландшафт. 1. Екологічні фактори Всякий живий організм існує в певному середовищі. З екологічної точки зору – середовище – це природні тіла і явища, з якими живі організми знаходяться в прямих і опосередкованих стосунках. Середовище завжди знаходиться в стані взаємодії з живими організмами через елементи, з яких воно складається (температуру, вологість, радіацію, повітря, воду, їжу, ґрунт). Елементи середовища називаються екологічними факторами. З екологічної точки зору екологічний фактор – це будь-який елемент середовища, який здійснює прямий вплив на живі організми хоча б впродовж однієї з фаз його індивідуального розвитку і до якого у цього живого організму виникає пристосування, або від якого він гине. В процесі еволюційного розвитку кожен вид живого організму пристосовується до певних умов, поза яких існувати не може. Пристосовуються живі організми до хімічного складу середовища, температури, світлового режиму, тиску та ін. Всі ці фактори в сукупності створюють комплекс умов, в яких існують живі організми. Але треба відзначити, що не для всіх живих організмів одні й ті ж елементи середовища є факторами. |
Економічний факультет м. Харків, вул. Мироносицька, 1 |
Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна |